23/022022

Oksehalesuppe - Verdens dyreste suppe

Spør hvilken som helst kokk hva han ønsker å koke sin beste kraft på, og svaret vil være oksehaler.

  Forfatter: Toralf Bølgen

  Verdens dyreste suppe er også en av de aller beste.

  Spør hvilken som helst kokk hva han ønsker å koke sin beste kraft på, og svaret vil være oksehaler. En oksehale veier pluss-minus 1 kg, og for å få en god porsjon til deg og familien må du jo slakte et par okser. Du har jo selvfølgelig muligheten til å bruke resten av oksen også. Restemat kan være fint noen ganger. Da kan jeg foreslå helstekt Entrecote, Tournedos Rossini, sprengt oksebryst med spisskål, Filet Mignon, Cote de Boeuf,  Boeuf Bourguignon, mørbradbiff, fersk suppe med kokt høyrygg eller rett og slett en oksestek. I tillegg kan man få et høyt antall kg førsteklasses karbonadedeig ut av en slik skrott, og det hjelper jo veldig på den totale prisen. Mange muligheter her, men det er jo ikke restematen vi skal snakke om nå.

  Oksehaler gir altså en utrolig smakfull kraft, og de fleste gode dagligvarebutikker har det i frysedisken. Hvis du lot deg skremme av overskriften kan jeg forsikre om at prisen isolert sett er overkommelig for de fleste. Men du må ha god tid. Søndager om vinteren er perfekt. I kombinasjon med hurtigruta minutt for minutt, en lang sportssending eller et parti sjakk med Magnus Karlsen på TV, pluss litt rotgrønnsaker, har du det du trenger. Svært få ting smaker så godt som en kraftig kjøttsuppe en kald vinterdag.


  Innkjøpsliste 6 personer

  Til kraften:
  2 okser  (du bruker bare halene. ) 1-5 til 2 kg
  1 stor gulrot
  100 gram sellerirot
  1 løk
  1 drøy spiseskje tomatpuré
  4 liter vann ( nok til å dekke alt)
  Nøytral olje
  En klype hel svart pepper

  Til suppen
  1 sellerirot
  5 gulrøtter
  1 purreløk
  4 store poteter
  2 laurbærblader
  1 kvast timian
  Kjøttet fra oksehalene
  (hvis ønskelig kan du ha i pastaskruer og en god grov Ungarsk type landpølse i biter)
  En god neve med bladpersille til anretning.


  • Skjær gulrot, sellerirot og løk i grove terninger og brun dem litt med olje og tomatpuré i en kjele. Det vil fjerne de bitre stoffene i tomatpureen.
  • Legg oksehalene i en langpanne sammen med de brunede grønnsakene
  • Brun det godt på 200 grader i ovnen. Gjerne under grillen. Snu halebitene når de har fått skikkelig farge. Dette tar maks 10 minutter til sammen.
  • Legg det hele i en kjele og dekk med vann.  Kok opp og la småkoke i minst 2 til 3 timer, gjerne lenger. Skum gjerne kraften etter oppkok. Det vil gjøre at sluttresultatet blir litt klarere. Kjøttet på oksehalene skal lett la seg pirke løs etterpå, og dessuten trengs det tid til å få ut alle de fine smakene av bena.
  • Ta ut halene av kraften og rens dem for kjøttet.
  • Sil kraften for grønnsaker og urenheter og hell den gjerne i samme kjele, men pass på at den er rengjort.
  • Kok opp kraften med biter av grønnsaker og poteter, timian og laurbærblad. Kok det til du er sikker på at grønnsakene er møre og at potetbitene begynner å gå litt i oppløsning. Effekten av potetene blir da at den jevner suppen litt.
  • Tilsett så kjøttet fra oksehalene og eventuelt pasta og pølsebiter.
  • Smak til suppen med salt og pepper.
  • Anrett suppen i varme tallerkener og pynt med hakket bladpersille.

  Vinforslag:

  Dagens vintips henter vi fra den sydlige delen av Rhonedalen. Her er vinene som regel blandet av mange forskjellige druer, men de er alltid dominert av den robuste druetypen Grenashe. Vinen har saftig mørk fruktighet, med et fint krydret preg, som går som hånd i hanske med den kraftige oksehalesuppen. God middag!

  Le Piggeonnier Cote du Rhone Vieilles Vignes 2020
  Varenummer V- 1712701
  Pris: 154,90