13/052022

Jordbærsesongen nærmer seg - nesten!

Nå kommer de norske jordbærene. De fleste jeg snakker med om jordbær virker besatt av tanken på at norske jordbær smaker mye bedre enn ethvert annet eksemplar dyrket sør for Svinesund. Et eller annet sted må jo denne skråsikkerheten på egen kvalitet komme fra, men at det alltid forholder seg slik stemmer jo ikke.  

  Forfatter: Toralf Bølgen

  Man sier at den overlegne kvaliteten på norske jordbær skyldes de lange sommerdagene og det relativt sett tempererte klimaet. Lang vekstsesong med mye naturlig sollys og ganske kjølige netter.  Det er faktisk sammenlignbart med vindruer. De trenger også lang tid for at vinen skal bli skikkelig god.
  Det tar altså tid å utvikle bær med den intense, etterlengtede, søte og fantastiske smaken.

  Til tross for dette tilkjemper norske jordbær seg plass i butikkene før 17. mai. Tar man en smakstest på dem i forhold til import-bær vil man sjelden merke den store forskjellen bortsett fra på prisen. Alle jordbær som kommer på markedet før 17. mai, er selvfølgelig ikke plukket ute i åkeren. Ikke for at det er noe galt med veksthus, men tidlig-jordbærene ligner ikke mye på det som kommer senere på sommeren.  Så tidlig trenger de litt hjelp for å smake godt. Oppskrift på jordbærsuppe følger lenger ned. Du kan lage den av de rådyre norske tidlig-bærene, eller av import-bær.

  Her på Østlandet, der jeg bor, venter jeg med å kjøpe større mengder jordbær til månedsskiftet juni/ juli. Da flommer det som regel over av solmoden frukt, og da har prisen stort sett normalisert seg også. Men det skjer ikke hvert år det heller. Hvis det regner fra 16. mai til slutten av fellesferien blir det ikke rare greiene. Men hvis sola kommer, med en og annen regnbyge på natta- ja da kan de norske jordbærene bli helt uforlignelige.

  Du kan som regel følge de virkelig gode bærene geografisk etter som tiden går. I august har trønderbærene rukket å få den beste smaken, og det dyrkes også fantastiske bær nordpå. Kvæfjord sør i Troms kan kanskje få enda en ting som setter dem på berømmelseskartet. Det er jo herfra den utrolig populære kaken «Verdens beste» kommer fra, også kalt Kvæfjordkake. Ikke verst for et sted med et par tusen innbyggere.

  Når de Norske jordbærene på et eller annet tidspunkt får den fantastiske smaken de kan ha er de faktisk så gode at man ikke behøver å gjøre noe særlig med dem for at de skal skinne. Da nyter vi dem som de er, kanskje med en fløteskvett på.


  Oppskrift jordbærsuppe på 5 minutter
  Mengde jordbær bestemmer du selv. Rens dem og skjær dem i to hvis de er store, slik at de er lettere å bearbeide i food-prosessor.
  Til å hjelpe frem smaken trenger du litt lime og sukker.
  Kjør bærene til pinneved til ønsket konsistens. Smak til med sukker og litt friskpresset lime.
  Anrett i dyp tallerken med litt sukret Rørosrømme eller en kule god vaniljeis.


  Vinforslag
  To viner utmerker seg ved å passe spesielt godt til jordbær. Generelt til sommerdesserter med mye frukt også. Begge to kommer fra Piemonte helt nord i Italia, har til felles at de er musserende, samt en enormt fruktig smak og duft, med godt med sødme og god syrefriskhet bak sødmen. Dessuten er de begge alkoholsvake, så virkningen blir ikke stygg selv om du drikker noen glass.

  Brachetto d´Acquie, Il Falchetto 2021, Piemonte
  Søt musserende rødvin fra Brachetto-drue.
  Varenummer 4592301
  Kr. 179,90


  Moscato d´Asti 2021, Vajra, Piemonte
  Søt musserende hvitvin fra Muscat-drue
  Varenummer 4666901
  Kr. 155,-