X-fisk, du tror det ikke før du får se det. Når hverdagsmat blir festmat

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgenom en enkelt matrett som fikk gjestene til å ta helt av - X-fisk

Jeg startet cafè sammen med Trond Moi i januar 1995. Ideen var at vi skulle åpne den første uformelle cafeen i Norge, med mat som var 100% tilberedt fra bunnen. Kjemisk fri for halvfabrikata og annen styggedom. Uten overdrivelse var maten faktisk så bra at publikum ikke klarte å se på oss som en cafè med ekstraordinært god mat, men isteden betraktet oss som en restaurant med dårlig service. Det kan jeg fortelle mer om en annen gang, men i dag skal jeg fortelle om en enkelt matrett som fikk gjestene til å ta helt av.

Vår meny den gangen midt på 1990 tallet var gigantiske smørbrød på ferskt hjemmebakt landbrød, enkle men gode fiskeretter, ispedd en og annen kjøttklassiker som lammeskank og hjemmelaget chorizzo -pølse med mandelpotetpuré. Men i menyen skulle det også være en norsk hverdagsrett. Første sommeren prøvde vi oss med kjøttpudding. En undervurdert tradisjonsrett man kan krydre til et hvilket som helst fenomenalt resultat, og servere med kokte nypoteter og smørdampet sommerkål. Vi syntes det hørtes fantastisk ut, og forventet stående ovasjoner fra våre gjester. Det hele endte i en flopp. Ingen bestilte det, og ingen syntes det hørtes godt ut.

Sommeren etter prøvde vi oss med fiskepudding. Med menytittelen: X- fisk , du tror det ikke før du får se det. Teksten var selvfølgelig stjålet fra en populær TV serie på den tiden- X-files. Dette er hjemmelaget fiskepudding , totalt blottet for elementer fra Grete Roedes kjøkken. Gjestene tok helt av. Stort bilde og strålende omtale i Dagbladet, og vi opplevde at eldre fruer fra Oslo vest kom med bussen til Høvikodden, hvor de kom inn i restauranten med avisutklipp under armen og forlangte x-fisk.
Hvordan noen retter får status som hverdagsmat, mens andre blir betraktet som festmåltider er en ganske snodig sak. Er det ikke slik at mat som er laget av gode råvarer, tilberedt med kjærlighet, ofte blir godt? Uansett om det er helg eller hverdag?

Nå får du muligheten selv. Ganske såre enkelt. Og ikke tar det veldig lang tid heller. Gjør hverdagsretten til en fest.
Her er oppskriften- nok til 4 personer:

X-fisk
500 gram hyse eller annen hvit fisk
1 ts salt
1 egg
5 dl fløte ( hverken mer eller mindre)
1 paprika
1 ss hakket frisk timian
1 ss hakket frisk løpstikke
1 ss hakket frisk bladpersille
salt og pepper
½ ts paprikapulver
½ ts karri
(har du problemer med å finne eller få tak i en av de grønne urtene, bare later du som ingenting)

Slik gjør du:
Skjær fiskefilet i terninger. Sett fisk, egg og fløten i fryseren i en halv time. Kjør fisken i hurtigmikser og tilsett saltet. Bland inn egg og fløte og kjør til en fin farse. Finhakk paprika, og tilsett i hurtigmikser sammen med de grønne urtene.
Smak til farsen med salt og pepper. Smør en brødform, og hell i farsen. Pensle farsen med litt smeltet smør på toppen, og stek i ovnen på 180 grader i 20-25 minutter. La puddingen sette seg litt før du tar den ut av formen. Skjær den i 2 cm tykke skiver, og smørstek i panne med litt paprikapulver for farge, og litt karri for smak. Du ser når de er ferdige. Gylne og lekre! Server, med valgfritt tilbehør.

Festen tar ytterligere av med en iskald hvitvin i glasset.

Forslag:
Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2013, Vincent Girardin -Burgund -Frankrike
Varenummer 1049901, kr 189,-

Elegant hvit burgunder dette, med flotte aromaer av eple, sitrus og urter.

Stalltipset nå på sommeren er nypoteter og smørdampet sommerkål eller ny blomkål.