Verdens beste jordbær - med den perfekte jordbærvinen

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgen om oppskrift på verdens beste jordbær og gir gode vinforslag til jordbær.

Nå er det rett før! Norske jordbær. Dyre riktignok, men hva betyr vel det når vi har ventet så lenge? Jordbær kan vi handle hele året nå, men felles for de fleste importbærene er at de er fantastiske å se på, men smaker veldig lite. Greit å spise mens vi venter på de norske, men de må som regel ha hjelp av litt sukker og smakstilsetninger for å være akseptable.

Norske vekstvilkår er like perfekte for jordbær, som deler av Frankrike er for vindruer. Lang vekstsesong i de kjølige, men lyse norske sommermånedene gir, for de som har tålmodighet, helt fantastiske jordbær. Da snakker jeg om solmodne bær, ikke manipulert under plastfilm eller i drivhus. Jordbær som vi husker dem fra "sommerparadis " i vår barndom! Søte, saftige og fulle av smak. På østlandet og Sørlandet skjer dette helt i slutten av juni. I starten på juli går prisen ned, og vi kan fråtse! Langs Trondheimsfjorden skjer ikke underverket før vi skriver august. Lenger nord enda senere. Det går gjetord om jordbær fra Kvæfjord, de som er kjent for verdens beste kake du vet. Jeg har ikke smakt det, men kan godt forestille meg at så langt nord blir resultatet fenomenalt hvis sommeren er av den varme sorten.

Og hvis været spiller på lag, smaker ekte norske umanipulerte jordbær aller best naturell. Søte nok uten hjelp av sukkerstrø. Kun med litt god kremfløte over.

Skal du ha noe ekstra, vil en velegnet grønn urt fungere godt. Basilikum, mynte eller sitronverbena er verdt å prøve. Sistnevnte ikke så godt kjent, men dette er en urt som har en fantastisk duft og smak av sitron. Passer strålende med jordbær, og dessuten ser det fint ut. Skal du ha jordbær som dessert i en festmeny og har lyst til å gi gjestene en ekstra opplevelse, kan du prøve med balsamicoeddik. Balsamico er eddik laget av druesaft, så den har i motsetning til rødvinseddik masse naturlig sukker fra druer. Kok inn en god balsamico til sirup, og gi bærene en liten stripe. Ikke for mye, bare som en touch. Innkokt balsamico har en nydelig balanse mellom søtt og surt, som gir en ekstra dimensjon til jordbær, uten å ødelegge eller dekke over smaken.

Skal vi heve festen enda et hakk, trår vi til med noe godt i glasset.

To viner utmerker seg som ledsagere til jordbær. Begge er fra samme område i Italia, Piemonte, og begge er søte, sprudlende, fruktige og har lite alkohol.

Den ene heter Bracetto d'Acqui, og er noe så sjeldent som en søt rødvin. Fruktig i karakteren, noen ganger også litt floral ( blomsterpreget ) i duften, med masse naturlig sødme fra druene.

Disse druene inneholder nok sukker til å produsere vin med minst 12% alkohol, men her stopper man gjæringen når alkoholinnholdet er mellom 5 og 6%. Alt det naturlige druesukkeret som kunne blitt til alkohol finnes da som naturlig sødme i vinen. Resultatet er godt over 100 gram sukker pr. liter, noe som er mer enn nok til at vinen kan plasseres trygt i kategorien "dessertvin "

Den andre er mer kjent på det norske markedet, og heter Moscato d'Asti. Laget på samme måte, med samme lave alkoholinnhold. Men denne vinen er hvit. Ekstremt fruktig, og forfriskende syrlig, med forførende bobler. Ingen av disse vinene har så mye kullsyre at de kan kalles musserende. Den vanlige betegnelsen er "perlende ".

Begge to er som skreddersydde for solmodne norske jordbær. Finnes i mange varianter i det statlige monopolet, men her kommer mine forslag. For ordens skyld- ikke sponset

Il Falchetto, Brachetto d'Acqui 2015
Varenummer 4592301, kr 149,90

Saracco, Moscato d'Asti 2015
Varenummer 3267701, kr 125,90