Smak deg gjennom en av verdens beste vindistrikt- Bordeaux!

Smak deg gjennom en av verdens beste vindistrikt- Bordeaux!

Bordeaux er fortsatt verdens navle for "fine wines". Torsdag 31 januar er jeg på vår restaurant i Drammen for å lede deg gjennom verdens mest komplekse vindistrikt. Har du ikke smakt vin fra Bordeaux vet du ikke hva du har gått glipp av!

Under paraply- betegnelsen Bordeaux finnes mange distrikter i områder med helt ulike jordsmonn og mikroklimaer. Nesten 60 forskjellige steder og underdistrikter har eget navn. Derfor er det en reel jobb å sette seg inn i hva alle navnene betyr, og forstå hvor i området vinene kommer fra. For de som skal orientere seg er det en utfordring at betegnelsen Bordeaux bare står på de enkleste vinene. Skal man opp i nivå er det deldistrikter, eller bitte små kommuner, gjerne sammen med et slottsnavn, som står med stor skrift. De edleste rødvinene lages i området Haut Medoc, med kommunene St. Estephe, Pauillac, St. Julien og Margaux på den vestre siden av Bordeauxbukta. Litt øst for byen ( noen mil) ligger kommunene Pomerol og St. Emilion. Her finnes også fantastiske rødviner. Et par av dem blant verdens dyreste. I Pessac/ Leognan, to landsbyer rett sør for Bordeaux by ligger også fantastiske slott, med den særegenheten at mange av dem lager både røde og hvite viner ii toppklasse.

Om ikke det skulle være nok ligger også området for verdens fremste søte hvitviner i Bordeaux. Sauternes er navnet på området, med Ch. D'Yquem i spissen.

Summen av dette gir verdens mest komplekse vindistrikt, med et utall stilarter og kvaliteter.

Men hvor skal man starte, når det eksisterer flere tusen slottsnavn? Siden vinene herfra koster fra et par hundrelapper til mange tusen kroner pr. flaske, foreslår jeg å prøve et par viner fra samme område. Til og med fra samme slott. Da kan man oppleve hvor stor forskjell det kan være på viner fra ikke bare samme distrikt, men til og med på samme eiendom.

I 1855 skulle det være verdensutstilling i Paris, og arrangøren ba handelskammeret i Bordeaux om en liste over deres beste viner som kunne stilles ut i Paris. For all ettertid er denne listen kalt 1855 klassifiseringen, og vinen jeg foreslår at du prøver kommer fra denne listen.

Ch. Cantemerle heter eiendommen. Listen fra 1855 inneholder 60 slott, og Cantemerle inntar faktisk sisteplassen på denne eksklusive listen. Mange fantastiske viner på nedre del av listen lever et liv i skyggen av de mest berømte, og selv om drøye 400 kroner for en vinflaske er mye, er den absolutt verdt prisen. Skikkelig edel vare!

Ch. Cantemerle er laget hovedsakelig av druetypene Cabernet Sauvignon og Merlot. I Bordeaux lages ikke viner av bare en drue. Vinmarkene her er spesielle, da de ligger på enorme grus-banker. Det gjør at røttene på druestokken arbeider seg langt nedover i bakken for å hente nødvendig vann, og får med på veien en mengde mineraler og sporstoffer som gir vinene fra Medoc en særegen kompleksitet.

Som alle viner herfra ligger også Ch. Cantemerle ganske lenge på "Barique ", som er navnet på eikefatet de bruker. Det rommer 225 liter.

Vinen lages helt ferdig på slottet, før den flaske-tappes og selges til en kjøpmann ( Negociant) i Bordeaux by, som igjen selger vinene ut til forskjellige markeder i hele verden. Hvis du vil er det også mulig å legge inn bud på et fat før vinene er ferdigtappet. Disse prisene avgjøres som regel året etter vinen er laget, hvor eksperter fra hele verden møtes for å smake den siste årgangen mens den enda ligger på eikefat.

Er du klar?

Ch. Cantemerle 2012, Haut Medoc-Bordeaux
Kr. 429,50- varenummer 1946201
Mørk, tett farge- aromatisk med sammensatt duft av mørke modne bær, og en besnærende duft av sedertre.

Fyldig rund smak, som går over til mer fasthet i ettersmaken. Konsentrert med fin lengde. En typisk matvin. Guds gave til rødt kjøtt.

Steik et lammelår eller en god entrecote, og la deg forføre av velsmak og harmoni.

Les Allées de Ch. Cantemerle
Kr. 295,40-varenummer 3725101

Enklere vin fra samme slott. Bare de aller beste og eldste vinplantene gir druer til Ch. Cantemerle, og derfor lager man en såkalt andrevin. Den inneholder druer fra deler av eiendommen med yngre planter etter re-planting etc. som man må gjøre på alle vinslott med jevne mellomrom.

Fortsatt samme førsteklasses viner, men uten den smaksdybden som hoved-vinen har. Fruktigheten er ikke så mørk, og den edle, rasepregete duften er ikke så fremtredende. Samme bruksområde.

Hjertelig velkommen!