Oslo Vinfestival

Oslo Vinfest - med mulighet til å nyte, samtidig som man lærer.

Fredag 2. og lørdag 3. februar arrangeres Oslo Vinfestival. Jeg vet ikke hvor mange ganger ting skal skje før vi kaller det en tradisjon, men nå har det pågått noen år, og stadig fler venter spent på det årlige vinterblotet- vinfesten på Aker Brygge og Tjuvholmen.

For oss vininteresserte en helt fantastisk tradisjon, og i tillegg er det en flott mulighet for alle serveringsstedene på Aker Brygge og Tjuvholmen til å vise frem mangfoldet sitt. For den glade vinamatør oppstår også unike muligheter til å møte de profesjonelle, gjennom smakinger, kurs, foredrag og gode restaurantbesøk.

Nordmenn har ikke alltid vært like vindrikkende som nå. Vår mattradisjon er nært knyttet til øl og dram, hvilket kommer veldig godt frem rundt juletider, da de fleste av oss lar pizza, pasta, taco og sushi vike for lutefisk, svineribbe og pinnekjøtt. Norsk tradisjonsmat smaker godt med øl og dram, akkurat på samme måte som fransk og italiensk mat gjennom århundrene har vokst naturlig sammen med vin. I Norge har vinkonsumet og erkjennelsen av at vin kan være fantastisk også til vår egen mat kommet sakte men sikkert.

Vininteressen tok for alvor fart på slutten av 1960 tallet, da vi fikk bedre råd og begrepet sydentur for alvor fikk feste. Vi reiste mer enn før, og som et resultat av dette stiftet vi bekjentskap med det gode liv lenger syd i Europa, som vin er en viktig del av.

Verden blir mindre og mindre, og vi tar vi stadig opp i oss mer og mer av det kontinentale levesettet. I begynnelsen drakk vi vin i helgen, men sakte men sikkert har vin blitt en naturlig del av måltidet også i Norge. Og folks nysgjerrighet og vitebegjær er fortsatt grenseløst. Men må vi vite så mye om ting for å nyte det? Kan vi ikke bare drikke og spise og ha det fint? Jo selvfølgelig, men litt kunnskap øker gleden ved alt. Det er for eksempel morsommere å se en fotballkamp hvis man vet hva offside er! Og det er her vin-festen kommer inn. Man har muligheten til å nyte, samtidig som man lærer.

Champagneweekend på Bølgen & Moi Tjuvholmen

Alle serveringsstedene på Aker Brygge og Tjuvholmen deltar, i tillegg til det store teltet på Bryggetorget, der man kan stikke innom for å smake, samtidig som man får stillet sitt vitebegjær i samtale med både vinimportører og produsenter.
Dette er noe av det som foregår:

Vintoget
Her melder man seg på for en vandring ledsaget av en vinkonduktør, som i løpet av et par timer besøker fire restauranter. På hver restaurant blir man møtt av en stasjonsmester, som selvfølgelig er vinekspert, for et glass god vin med tilhørende matrett.

Art and Wine Walk
Dette er en vandring med kjentmann på de forskjellige galleriene på Tjuvholmen, der matretten er byttet ut med kunst. Man får estetisk påfyll på hvert galleri, selvfølgelig ledsaget av et glass god vin.

100-lappen
ønsker du å bestemme tempo og steder selv, er 100 lappen en flott mulighet til å bli kjent med mange ulike restauranter på en dag. Alle steder som har dette tilbudet vil merkes ved inngangen, og da kan du gå inn og få et glass vin og en liten matrett for 100 kroner. Forhistoriske priser, morsomt og variert.

Festivalmenyer
Mange av restaurantene har satt opp egne menyer med henblikk på store vinopplevelser denne helgen. La det forføre.
Vi på Bølgen & Moi har valgt å sette Champagne som vårt fingeravtrykk disse dagene. Champagne er ansett som en av verdens store viner, men er fortsatt undervurdert som drikke til mat. Dette vil vi gjøre noe med, og serverer 4 retters champagnemeny både fredag og lørdag. Undertegnede, som absolutt har champagne på øvre del av listen over sine favorittviner, vil være til stede i restauranten begge kvelder for de som har lyst til å slå av en champagneprat. Jeg lover å være i sprudlende humør.

Hvem blir årets Sommelier?
Helgen avsluttes med årets høydepunkt for norske vinkelnere. Søndag 4. februar kåres norgesmesteren for vinkelnere i en knallhard konkurranse, arrangert på scenen på Latter, Aker Brygge. Møt opp og få innblikk i en litt ukjent toppidrett.