Michael Skiri 20 år i Bølgen & Moi

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgen om noen betraktinger rundt restaurantbransjens utfordringer, men også om et sjeldent fenomen. En mann som har jobbet 20 år i samme restaurantbedrift.

Det du leser nå er noen betraktinger rundt restaurantbransjens utfordringer, men også om et sjeldent fenomen. En mann som har jobbet 20 år i samme restaurantbedrift. I dagens samfunn like sjeldent som en snøball i helvete. ";
Grunnen til at 20 års tjeneste i samme restaurant er så unikt, kan bransjens arbeidsgivere ofte takke seg selv for. Man evner ikke å legge forholdene til rette for et godt liv ved siden av jobben. Til tross for at du neppe finner noen yrker med mer dedikasjon til arbeidsoppgavene sine, går mange tomme for energi og "ståpåvilje ", og etter et år eller to seiler folk videre til en lignende stilling hos konkurrenten.

Som på så mange andre områder i livet er gresset sjelden grønnere på andre siden av gjerdet. Som resultat av mangel på utvikling, og tøffe lange arbeidsdager med press om å levere hver dag, bytter mange dyktige medarbeidere bransje. Og utfordringene øker med alderen. Mangel på mulighet og evne til å kombinere yrkesliv med familie og et akseptabelt sosialt liv, har fått mang en fenomenal kokk til å ta en bestyrerrolle på en kantine. Der jobber man dagtid og har fri i helgene.

Vi kan selvfølgelig ramse opp i fleng negative sider ved restaurantlivet: Lav lønn, ubekvem arbeidstid, lange dager, mange fristelser i form av overdreven bruk av alkohol og mat. Når man tenker over det er det faktisk et under at så mange mennesker velger å jobbe som kokk eller servitør. Men livet i restaurant har også lyse sider! Ting som trigger oss hver dag! Ingen dag er lik. Medarbeiderne rundt deg er ofte like glad i mennesker som deg. Glad i mat, glad i vin, glad i atmosfæren som oppstår i et rom hvor mennesker oppsøker deg for å få en opplevelse og kose seg.

Når ansatte noen ganger kommer til meg med tunge tanker, pleier jeg å minne dem på at alle vi som jobber i restaurant har et privilegium. Alle som besøker oss har nemlig i utgangspunktet en positiv holdning, og gleder seg. Hvis man er obs på dette kan man fortelle seg selv at man faktisk har mulighet til å glede noen hver eneste dag. Sammenlign deg selv med en som jobber på ligningskontoret. Hvilken drivkraft har de? Tenk deg en arbeidsdag hvor alle som tar kontakt med deg har noe å klage på! De færreste tar kontakt med skattevesenet for å si noe positivt!

Men noen knekker altså koden, og lager seg et strålende liv i verdens flotteste bransje! Arbeidsplassen der du kan lage din egen lykke hver dag hvis du planlegger godt. En slik mann har vi i våre rekker. Michael Skiri, vår daglige leder på Bølgen & Moi Briskeby.

Michael kom til oss fra åndalsnes, og startet som servitørlærling på Bølgen & Moi Høvikodden i august 1996. Etter to år tok han fagbrev som servitør. Det vanligste etter endt læretid er faktisk å starte en karriere et annet sted, siden de man har jobbet sammen med i læretiden har en tendens til å betrakte deg som lærling til evig tid. Men Høvikodden var stedet for Michael. Der kunne han utfolde seg med sin kreativitet og starte utviklingen som den beste gjestemottaker i hele restaurantbransjen. Kreativitet er en vrien greie i restaurantlivet. Helt nødvendig, men for mange glemmer at ting ikke er bra bare fordi det er kreativt.

Prøver man å finne på nye ting må man være klar over at bare en av 10 gode ideer vil egne seg i lengden. Noen av Michaesl ideer fra den første tiden lever enda. Han var sentral i skapelsen av det vi kaller "Bølgen & Moi oppdekking ". Vi var først ute med å gå vekk fra tradisjonell oppdekking der kniv og gaffel ligger parallelt på couverten ca. 5 millimeter fra kanten av bordet, og glassene blir satt opp slik at de fra enden av bordet ser ut som man har trukket en tråd. Pent nok det, men vi gjør det annerledes. Vi leker, og Michael har klart å holde leken levende i 20 år.

I oktober 2000 startet Bølgen & Moi restaurant i en nedlagt trafostasjon på Briskeby. Der startet Michael som servitør, og har siden gått gradene. Først som hovmester, så som restaurantsjef, og til slutt har han tatt sjefsjobben.

Grunnen til at han lykkes så godt med denne jobben er at han er seg ekstremt bevist rollen som vertskap. Han er på fornavn med utallige gjester. Husker hva de liker, husker hva de har fortalt, og byr på seg selv. Han har vært med på oppbyggingen av Bølgen & Mois Champagnelunsj, som er et begrep både blant gjester og kolleger. Lørdag lunsj på Briskeby fremstår nærmest som Norges eneste nattklubb på dagtid hva stemning angår, og Michael er en viktig del av det.

Som restaurantleder er man selvfølgelig bevist på gjestenes behov, men ulikt de fleste er Michael like bevist på ansatte og kollegers behov. Han ser medarbeiderne, og skjønner verdien i lagspillets edle kunst. Hvis du nå mener jeg prøver å beskrive en stjerne, er det helt riktig! Og han er vår stjerne! Tusen takk Michael for jobben du har lagt ned for Bølgen & Moi i 20 år. Vi er stolte av å ha deg hos oss!