Litt om Portvin og mer om eplekake

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgen om en tur som får ham til å snakke entusiastisk til alle venner og bekjente om portvinens fortreffelighet.

I vår var jeg på min første reise til Dourodalen, portvinens berømte dalføre. Dourodalen følger elven av samme navn, som renner ut ved storbyen Porto på den Portugisiske atlanterhavskysten. En fantastisk reise i et nydelig landskap. Ingen ting er som å oppsøke våren før våren er kommet til oss i Norge! Man får dobbel dose av årstiden over alle årstider. Og når det i tillegg byr på store mat og vinopplevelser nærmer det seg "innertier". Denne turen har fått meg til å snakke entusiastisk til alle venner og bekjente om portvinens fortreffelighet. De fleste ser dumt på meg. Portvin er "ut".

Hva i all verden har fått oss til å slutte å nyte disse fantastiske vinene? Det finnes moter også i vinens verden, og akkurat nå er det sterkvinene som lider.

For bare noen tiår siden var vinmonopolets lister breddfulle av sterkviner som Portvin, Sherry og Madeira. I dag forbindes disse vinene mer med tilårskomne skapdrankere som med skam har en Sherryflaske gjemt i klesskapet på soverommet for påkommende tilfeller. Den moderne norske vindrikker nyter knastørre fruktige hvitviner med og uten bobler, tørr rosévin eller saftige rødviner. Ofte i forbindelse med mat selvfølgelig, og kanskje sterkvinene har gått i glemmeboken fordi folk ikke vet hva de skal bruke dem til?

Derfor skal jeg gi deg en idé for opplevelse du kan prøve deg på utover sommeren. Utgangspunktet mitt er: Alle elsker eplekake!! Og vi skal finne den perfekte portvinen til! Eplekake er noe av det enkleste bakverket man kan prøve seg på. Det er bare å ta en hvilken som helst oppskrift du finner på nettet eller i en kokebok. Så dobler du mengde med sukker og epler i forhold til hva oppskriften sier, og setter i gang. Jeg hater tørre og smuldrete eplekaker uten epler! Men her skal vi presentere verden beste eplekake. Tarte Tatin! Oppkalt etter to franske søstre, som hadde et landsens serveringssted tilbake på 18 tallet. Hadde de kunnet titte ned på oss hadde de nok vært forundret over at deres "opp/ned-eplekake har blitt så berømt. Og det finnes utrolig mange utgaver av den. Prinsippet er smør og sukkerstekte epler (noen ganger også pærer) med deigen liggende over. Den skal vendes først etter at den er stekt.
Alle elsker eplekake! Lun eplekake, servert med god vaniljeis eller lettpisket krem er helt fantastisk.

Dette trenger du:
6 store eller 8 middels store epler- gjerne syrlige epler
50 gram smør
150 gram sukker- hvis eplene er sure- litt mer sukker
3 plater butterdeig fra frysedisken! (du kan selvfølgelig lage deg masse arbeid med å lage butterdeig selv, men kanskje resultatet ikke blir noe særlig bedre!)

Slik gjør du:
Skrell eplene, ta ut kjernehus, og del hvert eple i 8 båter. Ta en stor stekepanne som tåler varme også på håndtaket. Spre sukkeret utover hele pannen, og legg eplene tett i tett i pannen etter taksteinprinsippet. Fordel smøret i små klatter oppå eplene og sett på kokeplaten på middels til sterk varme. Sukkeret vil bli til karamell, eplene vil slippe litt av saften sin og blande seg med sukkeret, og smøret vil også smelte ned i det hele. Når du ser det hele begynner å bli godt gyllent tar du pannen av platen. Nå har du noen minutter på deg før sukkeret i pannen stivner og blir hardt, så jobb på! Legg de tre butterdeigsplatene oppå hverandre og kjevle dem ut til litt større enn stekepannen . Legg dem oppå eplene, skjær vekk kantene og dytt godt ned langs kanten hele veien rundt.

Sett hele pannen inn i stekeovnen på 200 grader i ca. 12-15 minutter, eller til du ser butterdeigen er perfekt gylden.
Husk gryteklut, og ta pannen ut. Avkjøl litt på kjøkkenbenken så den "setter seg " , men ikke vent for lenge. Da kan den bli vanskelig å få hel ut av pannen. Legg et fat over pannen og snu det hele i en bestemt bevegelse over på fatet. Du har laget din første "Tarte Tatin ".

Smaker helt fantastisk lun, men kan selvfølgelig også serveres kald. Del i passe store stykker og server! Mange vil elske en kule vaniljeis ved siden av. Enda fler vil elske 2 kuler vaniljeis...

Og så til portvinen: Den finnes i mange utgaver. Det du er ute etter til denne retten er en god Tawny Port. Tawny Port lagres lenge på eikefat, og får av dette fantastiske karamelliserte smaker. Ligg unna de billigste utgavene. Portvin er generelt så lavt priset at du har råd til en skikkelig en. Jeg smakte ganske mange på min tur i Portugal, og fikk en absolutt favoritt. Et lite, men svært anerkjent portvinshus som heter Andresen. Navnet har de fra en ung dansk førstereisgutt som ble fraseilt i Portos havnekvarter av en gal skipper på 18 tallet. Det ble hans lykke. Han fikk seg jobb i portvinshandelen, og ble på sine eldre dager en av landets rikeste menn. Og lykkelig nok finnes varene på det norske vinmonopolet. Siden vinen jeg foreslår har ligget på eikefat i 40 år og dermed blitt eksponert for oksygen over lang tid, vil den holde seg veldig godt i åpnet tilstand. Masse smak, så det holder med et lite glass. God fornøyelse!

Andresen Old Tawny Port, 40 YO,
Varenummer 5927301, kr 499,-