I sovepose på Aker Brygge

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgen om det å ligge i sovepose for å sikre seg gode viner.

Folk flest undrer seg når Dagsrevyen rapporterer om voksne folk som legger seg til utenfor Vinmonopolets spesialutsalg på Aker Brygge for å sikre seg vin til 37 tusen kroner flaska. Jeg tror mange er enda mer nysgjerrige på hvilken type mennesker som skjuler seg bak disse historiene, enn de er på vinen de ligger i sovepose for å sikre seg. Er det vinfrikene som ligger der, eller utsendinger fra de styrtrike?

Det ville selvfølgelig vært morsomt å vite. Det samme skjedde i fjor, og vil sikkert gjenta seg hver eneste gang det kommer en ny årgang. Men hvis så mange er villig til å kjøpe, hvorfor bestiller de ikke bare flere flasker? Men saken er at Norge i dette tilfellet har fått en kvote på 2 flasker av den dyreste vinen, Romanée- Conti. Etterspørselen på verdensbasis er så enorm at man fordeler disse vinene etter noe man kan kalle en rettferdig fordelingsnøkkel. Og det morsomste er at ute i verden anses prisen man må betale på det norske Vinmonopolet for billig! Er man så heldig å få tak i en flaske er det fullt mulig å få gevinst. På auksjoner i London eller New York går Romanée- Conti ofte for nesten dobbel pris av hva Vinmonopolet tar.

Og mange spør seg selvfølgelig: Kan en vin virkelig være verdt så mye penger?
Pris skapes av etterspørsel, og siden vin er en av de tingene mange velstående mennesker faktisk verdsetter, kan man jo bare tenke seg. Det er bare å slå opp i ligningsprotokollen i din hjemkommune, så ser du at det finnes nok pengesterke personer til at de beste og mest spesielle varene alltid får bein å gå på. Et frimerke stemplet 1856, fra det lille landet Guyana, den gang i frimerkenes barndom en britisk koloni, ble solgt på en auksjon hos Sotheby i New York for 56 millioner kroner i 2014. Det finnes altså et marked der ute for alle ting, uansett hvor sært eller kostbart og spesielt det kan være. Vin på høyt nivå er for mange lidenskap. Og i all lidenskap finnes også en form for galskap.

De som vil kan gjerne ligge i sovepose på Aker Brygge, men treffer nok ikke meg i køen. Utvalget av god burgundervin på det norske Vinmonopolet er så bra hele tiden, at de som elsker disse vinene har masse å velge mellom.

De beste rødvinene er fløyelsmyke i tekstur, med kjølig fruktighet, ofte innsmigrende aroma av lyse røde bær i sin ungdom, og utvikler seg etter noen år i retning av det litt "bondske ". Utpregede, men aldri tunge, og altså med en smak og aroma som er etterspurt over hele verden.

De hvite er også i verdensklasse, men der røde burgunder ofte er på den lette, elegante siden, har de hvite, bortsett fra Chablis, mer fylde og kraft. Nesten like etterspurte er de, og i de fleste land og vindistrikter hvor man dyrker druen Chardonnay, er det vin fra de sentrale områdene av Burgund som er målestokken. De beste kombinerer fruktighet, mineralkarakter og kompleksitet på en måte som gjør at vi aldri blir lei dem. Og som matviner: Uovertrufne!

Vinmonopoletest systemer fungerer på en måte som gjør at vi må krype litt innover i listene deres for å kartlegge alle godbitene som finnes. Det sier seg selv at en vin som ankommer Norge i et meget begrenset antall flasker sjelden eller aldri er å finne som hyllevare i de vanlige butikkene. Da må du enten besøke spesialbutikkene, eller søke i listene på nettet. Altfor få gjør det! Så derfor en oppfordring til alle vinentusiaster: ta jobben og utforsk listene. Som en god start kommer her et par forslag på fantastisk burgundervin. Ikke akkurat i lavprissegmentet, men allikevelJ

Hvit:
Auxey-Duresses 2014, Camille Giroud
Varenummer 5099901, kr 364,40

Rød:
Gevrey Chambertin 1. cru 2014, Domaine Jacques Prieur
Druer som faktisk kommer fra Grand Cru-vinmarken Chambertin, men som enda ikke er 20 år gamle og derfor selges under landsbynavnet med betegnelsen 1. cru.
Varenummer 7300601, kr 875,40

Der dette først handlet om sovepose på aker brygge handler det nå om burgund, og hvorfor entussiaster verden over går bananas over disse vinene. Burgunderviner- røde- fløyelsmyke kjølig frisk frukt ofte innsmigrende aroma av bringebær eller jordbær , i moden utgave ofte animalske litt bondsk tone. Hvitviner- fete, mineralske, smør, nøtter frukt - verdens beste hvitviner. Der de røde har konkurranse av andre troner de hvite alene på toppen.