Er du klar til den årlige "torskefesten"?

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgen om to gode oppskrifter på skrei og gir gode vinforslag.

Nå starter Lofotfisket. Den unike årlige fangstfesten, der man tar opp av havet fantastiske mengder med den flotteste delikatesse man kan tenke seg. Lofotfisket er et resultat av at den vandrende arktiske torskestammen søker inn mot kysten av Nordnorge for å gyte. Det er denne fisken som går under navnet skrei, i motsetning til kysttorsken som stort sett holder seg rekende langs kysten hele året. Og det er noe spesielt med skreien. Hvit og lekker, fast og delikat, og den flaker seg naturlig i skiver på tallerkenen ved den letteste berøring. En ganske sart, men unik smak, som i tillegg er noe av det sunneste vi kan finne på å putte i oss.
Skreien kommer tidsmessig i tilnærmet perfekt avstand fra vår kjøtt-dominerte julefeiring, og er den beste gaven til deg selv hvis du er av de som teller kalorier nå på nyåret.

Det var påfallende hvor mange matrelaterte programmer tv-kanalene sendte den første uka i januar, der tema var kalorier eller usunt kosthold. Med skrei på tallerkenen er vi uansett hva målsettingen er på den trygge siden. Og skrei er sesong! Befriende i seg selv, nå som de fleste råvarer er å få hele året.

Tradisjonelt spises skrei med følge av lever og rogn, og det er ikke noe galt med det. Men det finnes mange andre spennende måter å variere denne råvaren på. Det gjør jo at du kan fråtse litt og bruke skreien i mange utgaver utover vinteren. Noe av det beste med disse rettene er at det er festmat uten at det tar lang tid å tilberede.

Her kommer to veldig smakfulle oppskrifter, begge hentet fra Bølgen & Mois bok "Fisk og Vin ".
Hvit og lekker, fast og delikat, og den flaker seg naturlig i skiver på tallerkenen ved den letteste berøring. En ganske sart, men unik smak, som i tillegg er noe av det sunneste vi kan finne på å putte i oss.

Skinnstekt torsk med rødbetepuré og "beurre blanc "

Dette trenger du til 4 personer:

800 gram beinfri skrei med skinn
3 rødbeter
2 ss sukker
2 ss hvitvinseddik
2 dl vann
1 ss smør
1 ts spisskarve
salt og pepper

Beurre blanc
1 sjalottløk
1 dl tørr hvitvin
1 ss korianderfrø
150 gram smør
4 ss bladpersille

Skrell rødbetene, og skjær dem i grove biter. Kok dem med sukker, eddik og vann under lokk i ca. 15 minutter til de er møre. Miks blandingen til puré med stavmikser. Rør inn smør, og smak til med salt og pepper.

Lag beurre blanc. Finhakk sjalottløk, og ha den i en kjele sammen med hvitvin og korianderfrø. La det koke inn til vinen neesten har blitt helt borte. Tilsett smøret ved å tilsette kaldt smør i terninger til alt smør er smeltet og blandet med løkblandingen. Smak til med salt og pepper, og vend inn finhakket bladpersille rett før servering.

Del fisken i 4 store stykker. Krydre dem med spisskarve, salt og pepper. Stekes i smør med skinnsiden ned på middels varme i 3-4 minutter. Snu fisken og la dem ligge i panna ca ½-1 minutt.

Anrett fisken på toppen av pureen og fordel sausen rundt.

Vinforslag:
Mange nordmenn er vant til å drikke rødvin til torsk, og det kan du gjerne gjøre. Men i denne retten med skinnstekt fisk med saus basert på hvitvin faller valget naturlig på hvit, litt fyldig og tørr vin.

Michelot Bourgogne Blanc 2014, Burgund-Frankrike
Varenummer: 5024701, kr 189,90

Dampet torsk i kjørvelbuljong
Dette trenger du til 4 personer:

800 gram skinn og beinfri torskefilet
2 sjalottløk
¼ purre
50 gram selleri
1 dl tørr hvitvin
2 dl fiskekraft
5 store spiseskjeer hakket frisk kjørvel (kan erstattes med bladpersille)
salt og pepper

Skjær sjalottløk, purre og selleri i grove biter. Fres dem deretter i 1ss smør i ei panne. Tilsett hvitvin og fiskekraft og la det koke inn til omtrent det halve. Smak til med salt og pepper. Rør inn kjørvel og resten av smøret rett før servering.

Trekk torsken i saltet vann (30 gram salt pr. liter vann) i 5-6 minutter. Ha gjerne noen hele pepperkorn og et par laurbærblader i vannet. Fisken er ferdig når kjøtte flaker seg ved lett berøring.

Server i dyp tallerken og anrett fisken oppå urte/grønnsaksblandingen. Krydre fisken med litt flaksalt og pepper.

Vinforslag:

Vinvalget tar utgangspunkt i de grønne urtene og basen av hvitvin. En tørr, frisk hvitvin laget av druetypen Sauvignon Blanc vil harmonere perfekt.

Ch. Bonnet 2015, Bordeaux-Frankrike
Varenummer 282501, kr 134,90