Champagne - alle feiringers førstevalg

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgen om 3 Champagneforslag til årets 17. maifest

17. mai er fest. Dagen du skal unne deg noe virkelig godt! Helt siden enkefru Clicquot Ponsardin (hun med den gule etiketten du vet) finpusset teknikken rundt champagneproduksjon på begynnelsen av 1800 tallet, har Champagne, verdens beste musserende viner, vært førstevalget når noe skal feires.

Opprinnelig var dette enormt eksklusive viner, som bare det aller øverste sjiktet av samfunnet fikk smake. Nå, 200 år etterpå, er disse vinene faktisk tilgjengelig prismessig for folk flest. Selv om man fortsatt betaler relativt mye for en god flaske champagne, har det i forhold til vår egen lommebok aldri vært så billig som nå. Det dreier seg om prioritering. Skal vi drikke oss fulle på rimelig, masseprodusert musserende fra Spania eller Italia, eller skal vi drikke moderate mengder av noe som virkelig smaker som en fest?

De siste 2 ukene har jeg hatt 3 champagnesmakinger med grupper fra 12 til 110 personer, og felles for de fleste som deltok var at man sjelden setter seg ned og smaker musserende vin på samme måte som man gjør med hvit og rødvin. Folks møte med Champagne er ofte i selskapssammenheng, der man bys et glass ved ankomst. Glasset nytes samtidig som man går rundt og hilser på de andre gjestene. Man forsøker å oppfatte hva folk heter, samtidig som man presenterer seg selv. Noen nyter kun Champagne i minus 10-20 grader på nyttårsaften for den årlige skålen med naboen. Da får man ikke med seg halvparten av nyansene i det man drikker. Tar du deg tid og vurderer Champagnevinene i noen stille sekunders ro, oppdager du at dette er helt fantastisk komplekse og spennende viner.

Der mange gode, men enkle, musserende viner byr på en umiddelbar og enkel fruktsmak, tar Champagnen deg med på en spennende reise, hvor du avdekker lag på lag med spennende smaksopplevelser.

Med andre ord: Gi Champagnen den rettferdigheten den fortjener ved virkelig å ta stilling til hvilket under den gjør med smaksløkene dine.

Du vil finne at smaken er florlett, med nesten kremaktig følelse i munnen, skapt av millioner av ørsmå bobler. En elegant duft og smak av fersk gjærbakst, syrlig frukt og vidunderlige nyanser av mineraler fra Champagnedistriktets spesielle kalkrike jordsmonn. Hver slurk gir opplevelse! Hva mer kan man ønske seg? For øvrig er grunnen til at Champagne er den perfekte drikken før måltidet, den påtagelige syrligheten. Den setter i gang munnen din og reder grunnen for matlyst som ingen annen vin er i stand til. I tillegg er det undervurdert å drikke champagne til maten. Særlig hvis råvarene er hentet fra havet.
Tar du deg tid og vurderer Champagnevinene i noen stille sekunders ro, oppdager du at dette er helt fantastisk komplekse og spennende viner.

Her er 3 forslag til årets 17. maifest. Eller en hvilken som helst fest egentlig!

Gonet-Medeville Premier Cru-Blanc de Noirs brut

Ukjent for de fleste, men dette er et lite kvalitetshus med høy kvalitet i forhold til pris. Basisvin er fatgjæret etter gammel tradisjon. Gir stor fylde, kompleksitet i duft og smak, med eple, sitrus og elegant "kjeksaktig " aroma. Påtakelig friskhet. Kan brukes både til aperitiff og mat.
Varenummer 6693501, pris kr 315

Pol Roger brut

Elegant, ganske rund champagne med kompleks karakter. Karakteristisk og flott duft av gjærbakst etter lang lagring før den sendes ut på markedet. Fine nyanser av blomster, lys frukt og mineraler. En champagne for aperitiff eller for nytelse i fred og ro.
Varenummer 621201, pris kr 398

Bollinger Special Cuvée Brut

Dette huset i landsbyen Ay er år ut og år inn en av produsentene med høyest "rating ". Bruk av gamle tradisjonelle metoder gir champagne med utviklet smak, rik og karakteristisk duft. Meget god fylde, som gjør den velegnet til mat. Gode skalldyr på tallerkenen og Bollinger i glasset kommer aldri til å gå av moten!
Varenummer 87901, pris kr 426,90
Gi Champagnen den rettferdigheten den fortjener ved virkelig å ta stilling til hvilket under den gjør med smaksløkene dine.