Blåskjellsuppe- gourmet på hjemmebane

I dette blogginnlegget skriver Toralf Bølgen om oppskrift på blåskjellsuppe - ekte gourmet på hjemmebane og gir gode vinforslag til blåskjell.

Er du av de som lar deg inspirere av kokebøker? Som liker å drømme deg bort i gode råvarer, se på fantastiske matbilder, og bli inspirert? Da har du sikkert også opplevd å bli frustrert av følgende ekle setning: "Tilsett en liter god fiskekraft" eller "kok opp oksekraften"
Man vil jo så gjerne, men de færreste har disse ingrediensene tilgjengelig. Og buljongterning er en fattig trøst. Det smaker rett og slett langt fra det samme.

Da er det fantastisk å kunne bruke råvarer hvor man får kraften "gratis ", og det på et øyeblikk. Blåskjell er en slik råvare, og du kan lage verdens beste basis for suppe eller saus på fem minutter.

Ikke er det spesielt dyrt heller. Her er det faktisk mulig, uten veldig mye kunnskap, å lage mat med restaurantstandard.

Husk å rense skjellene for skjegg, og se godt over dem, så du ikke bruker døde skjell eller skjell med skade. Et levende blåskjell lukker seg hvis du kakker på det med en gaffel eller lignende. Under koking skal de åpne seg. De som fortsatt er lukket etter 3-4 minutters koking kaster du.
En blåskjellsuppe kan du variere med garnityr og krydder, men basisen kan være den samme. Du damper blåskjell, siler kraften, og tilsetter det du har lyst på. Her får du tre utgaver. Alle tre er gode nok til å gå inn i kategorien "gjestemat" Vi avslutter selvfølgelig med gode vinforslag.

Basisoppskrift blåskjellkraft - holder til 4-6 personer
1 kg blåskjell
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2-3 dl tørr hvitvin
1 ss nøytral olje eller meierismør

Snitt løk og hvitløk fint, og blank dem i en gryte. Skal ikke bli brunt. Tilsett hvitvin. Når det koker skikkelig heller du på blåskjell og setter på lokk. Når skjellene har åpnet seg har de sluppet kraften sin. Du tar kjelen av varmen, tar ut skjellene og siler kraften. Du er klar til å lage suppe! Selve skjellene plukker du selvfølgelig ut fra skallene til bruk i suppa.

Alternativ 1- fransk standard
Kok opp kraften og tilsett 1/3 liter kremfløte.
Kok opp og tilsett litt fint snittede grønnsaker . Rotgrønnsaker som gulrot og selleri er nydelig. Likeledes fennikel og purreløk. La grønnsakene koke med i suppa til de har passe tyggemotstand. Smak til suppa med salt og pepper, og gjerne litt sitronsaft for friskhetens skyld. Tilsett skjellene. Skjellene skal ikke koke med i suppa. Da blir de tørre og seige.
Anrett i tallerken, og strø over det du måtte ha av friske grønne urter. Gressløk, persille eller timian er nydelig.

Vinforslag:

Saint Bris Sauvignon 2014, Brocard
Tørr, frisk og syrlig hvitvin som du kan bruke både til dampede blåskjell eller som her, til blåskjellsuppe. Landsbyen Saint Bris ligger like ved den berømte vinbyen Chablis, men mens Chablis produseres av druetypen Chardonnay bruker man i Saint Bris Sauvignon Blanc.
Varenummer: 2001501, pris: 147,-

Alternativ 2- blåskjellsuppe på ferie i India
Gjør som alternativ 1, men i tillegg til løk og hvitløk bruker du et syrlig grønt eple, som du kutter i terninger. Før du tilsetter vinen tar du en god klype karripulver, som du freser med eplene og løken. Tilsett fløten som i alternativ 1, og følg samme prosedyre. Som garnityr i denne suppen kan du bruke eplebiter og vårløk som du anretter rett i tallerkenen.

Vinforslag:

Condes de Albarei 2013, Rias Baixas-Spania
Tørr, men fyldig og rund vin fra Nordspania, dog med friskhet nok til å takle den kremede suppen.
Varenummer: 5051801, pris: 134,90

Alt. 3- blåskjellsuppe- med innvilget visum til Thailand
I tillegg til løken i alternativ 1, har du i ½ finkuttet rød chili og en spiseskje finkuttet frisk ingefær som freses med oljen. Erstatt fløten med en boks kokosmelk. ( 1/3 liter) Kok opp og smak til med salt, pepper og friskpresset lime. Riv gjerne litt limeskall over også, rett før servering. Anrett suppen med rikelig med hakket frisk koriander på toppen.

Vinforslag:

Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2014, Mosel-Tyskland
Syrefrisk klassisk Riesling fra Moseldalen, med merkbar restsødme. Restsødmen glir perfekt inn med asiatiske krydder, som ingefær og chili. Fullkommen harmoni og pur glede!
Varenummer : 3448601, pris: 115,90